Algemeen

Zo bestrijd je bladluis

2 maart 2022

Bladluizen zijn hardnekkig en je kunt ze bijna niet voorkomen in je tuin. Je zult er mee te maken krijgen op meerdere planten, bomen en struiken. Maar niet alleen in de tuin, ook in huis kun je er mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld op kamerplanten of op sla. Je zult het gelijk aan de plant zien, omdat er gaatjes ontstaan in het blad. Probeer daarom bladluis te voorkomen.

Bladluis voorkomen

Je kunt bladluis beter voorkomen dan bladluis bestrijden. Natuurlijk kun je er niks aan doen als je alsnog bladluis krijgt, maar dan heb je in ieder geval geprobeerd om het te voorkomen. Er zijn genoeg stappen namelijk die je kunt nemen om bladluis te voorkomen. Je moet alleen weten welke deze stappen zijn en dan kun je deze elk jaar herhalen om zo de bladluis proberen te voorkomen. Het blijft de natuur, dus je kan het nooit met zekerheid voorkomen. Daarnaast heeft bijna iedereen er last van, dus het probleem is niet alleen bij jou.

Bladluis bestrijden

Je kunt dus proberen om bladluis te voorkomen. Zo kun je je tuin inrichten als natuurlijke tuin zonder voedsel. Ook kun je erop letten dat je bloeiende planten in je tuin hebt staan van het voorjaar tot de herfst. Op deze manier zorg je ervoor dat er altijd stuifmeel en nectar in de tuin is. Als je vroegbloeiende planten wilt, denk dan aan bijvoorbeeld een Gelderse roos of een Sleedoorn. Ook moet je er op letten wanneer je begint met snoeien. Het beste is om dit te doen na de winter. Hierdoor zijn er genoeg overwinteringsplekken in stengels en bloemschermen. Nog een andere tip om bladluis te voorkomen, is het gebruiken van vogelhuisjes. Daar kunnen bijvoorbeeld koolmezen en vleermuizen in gaan zitten, die vervolgens weer insecten vangen.

Larven van lieveheersbeestje

Naast bovenstaande tips, kun je ook larven van lieveheerstbeestjes gebruiken om bladluis te bestrijden. Larven van lieveheersbeestjes eten veel bladluizen op. Je kunt de larven van lieveheersbeestjes kopen en vervolgens zet je ze uit. Zet ze gelijk op het blad met de bladluis. Er zitten ook papieren zakjes bij de larven, die kun je gebruiken als er bijvoorbeeld veel wind staat. Die kun je dan aan een blad hangen met een haarspeld en dan kun je de larven in het zakje doen. De larven van de lieveheersbeestjes doen de rest. Zo kun je bladluis bestrijden.

Bladluis

Er zijn dus eigenlijk genoeg stappen die je kunt nemen om bladluis te bestrijden. Natuurlijk is het vervelend als je er last van hebt, maar je kunt het ook bijna niet voorkomen. Heel veel mensen hebben er last van. Probeer ze daarom te voorkomen, dit is altijd nog beter dan dat je de bladluis moet bestrijden.

 

Geef een reactie