Werk

Maak van de werkvloer een veilige werkomgeving

31 maart 2022

Voel jij je veilig op jouw werk? Er zijn een groot aantal mensen die gedurende de dag regelmatig met onveilige situaties te maken hebben. Dit houdt niet alleen het werken met machines in, maar ook de intimidatie en het gevoel dat iedereen je nauwlettend in de gaten houdt. Het is voor ieder bedrijf echter van belang dat medewerkers een veilige werkomgeving hebben, zodat er meer motivatie is om de werkzaamheden uit te voeren. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je voor deze werkomgeving kunt zorgen. Onderstaande informatie helpt jou hiermee op weg.

Praten over problemen op de werkvloer

Een veilige werkomgeving is een omgeving waarin medewerkers zichzelf kunnen zijn en ook het gevoel hebben dat er niets kan gebeuren. Daarom moet er te allen tijde een goede werksfeer zijn. Een open bedrijfscultuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat werknemers altijd over problemen kunnen praten. Dit praten hoeft niet alleen met collega’s onderling, maar kan ook met een vertrouwenspersoon. Indien dit op de werkvloer nog niet het geval is, moet je ervoor zorgen dat je hier zo snel mogelijk stappen voor onderneemt. Jouw bedrijf zal hiermee meer werkzaamheden gedaan kunnen krijgen.  

Zorgen voor een goed plan

Bij een veilige werkomgeving moet ook een plan opgesteld zijn voor wanneer iets voorvalt. Denk bijvoorbeeld aan ongewenst gedrag op de werkvloer, maar ook aan eventuele problemen in de privésfeer van de werknemers. Veel mensen houden hun privé en werk gescheiden, maar op termijn zul je toch iets merken van deze problemen. Ook dan is het belangrijk dat werknemers voor elkaar klaarstaan en jij als werkgever goede zorg kunt bieden. Zorg er daarom voor dat werknemers met enige regelmaat een training kunnen volgen over bijvoorbeeld het opvangen van signalen en tekenen van verslavingen. Zo werkt iedereen op de werkvloer samen aan een veilige omgeving.

De beste verslavingszorg regelen op de werkvloer

Als werkgever kun je jouw werknemers ook op deze problemen wijzen met een gesprek. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar goede verslavingszorg. De verslavingszorg kun je uitbesteden aan een instantie, waarna jouw werknemers de beste zorg krijgen voor de problemen die zij hebben. Voor iedere vorm van verslaving is goede hulp te vinden en je zorgt er voor dat andere werknemers in een veilige werkomgeving blijven werken. Jouw werknemers zullen jou dankbaar zijn voor de veranderingen die het op termijn met zich mee zal brengen.

Geef een reactie