Algemeen

Ontwormen hond voor een betere gezondheid

28 februari 2022

Ben je in het bezit van een hond, dan hoor je het beestje te ontwormen voor zijn eigen gezondheid. Maar wat is ontwormen hond? Welke klachten geven wormen bij de hond? En welke soorten wormen zijn er? Dat lees je in dit artikel.

Ontwormen hond

Ontwormen hond doe je, omdat wormen voor verschillende klachten kunnen zorgen. Door je hond te ontwormen kan je je hond in goede gezondheid houden. Er zijn verschillende wormbesmettingen. Pups ontworm je vaker dan oudere honden. Er wordt geadviseerd om pups na twee, vier, zes en acht weken te ontwormen. Doe het daarna maandelijks tot het beestje zes maanden is. Daarna is vier keer per jaar ontwormen hond genoeg.

Symptomen van wormen bij je hond

Een hond kan de volgende symptomen hebben als ze last hebben van wormen: De hond heeft bijvoorbeeld jeuk bij de anus. Mocht de hond dit hebben, dan zie je honden vaak sleetje rijden over de grond. Oftewel de hond schuift door de jeuk met zijn kont over de grond. Bij wormen hebben de honden ook vaak buikpijn of diarree. Soms vallen ze af of hebben ze een darmafsluiting. Wormeitjes kan je niet met het blote oog zien. Die zijn alleen zichtbaar in de ontlasting van het hondje. Bij besmetting zie je achteraf pas de dode wormen in de ontlasting. Een uitzondering zijn de schakels van de lintwormen. Dit lijken net rijstkorrels en zijn soms in de ontlasting of vacht te vinden. Als je twijfelt of het niet ziet, kan je een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts opvragen en kan je hierachter komen. Voorkomen is beter dan genezen, dus ontwormen hond heeft wel degelijk zin!

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn verschillende soorten wormen die honden kunnen oplopen. De meest voorkomende soorten zijn zweepwormen, lintwormen, haakvormen, spoelwormen en hartwormen. Zweepwormen of haakwormen kunnen ontstaan doordat eitjes van de grond worden opgelikt. Een lintworm ontstaat via een tussengastheer. Honden of andere dieren raken besmet door het eten van hun prooien of vlooien die het beestje inslikt, omdat het zichzelf likt. Honden kunnen besmet worden met spoelwormen door een directe opname van eitjes of larven uit de omgeving, door opname via melk, prooien of rechtstreeks van de moeder, door de placenta. Dit gebeurt bij pups. De hartworm ontstaat door muggen. Dit is de minst voorkomende soort in Nederland, maar in het zuiden van Europa komt het wel vaak voor. Let dus op als je je viervoeter meeneemt naar landen zoals Portugal, Spanje of Italië.

Geef een reactie